Sernik na zimno z mascarpone i żurawiną

22 grudnia 2013, dodał: Izabela77
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

 

– 250 g serka mascarpone

– 330 ml śmietanki  30%

– 2 łyżki cukru pudru

– 1 op. żetaltyny-fix deserowej

– 150 g herbatników kakaowych

– 150 g żurawiny suszonej

 

 

Przygotowanie:

 

Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu i mieszamy z przygotowaną masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć.

file1387716649