Cukinia faszerowana mięsem z sosem musztardowo-śmietanowym
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 800 g mięsa mielonego
– 2 średnie cebule
– 1 świeża papryka
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 2 pomidory
– 4 łyżki musztardy sarepskiej
– 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
– 150 g sera żółtego
– sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę cebulę oraz paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę mięsną dokładnie wymieszać i napełnić nią cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i polać sosem z wymieszanej musztardy sarepskiej i śmietany. Całość posypać obficie startym żółtym serem. Piec w temp. 180°C przez ok. 45 minut.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę,
Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.