Domowa pizza margarita

11 listopada 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 40 g drożdży
  • ok. 250 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • Sól, cukier

Obłożenie:

  • 3 kulki mozzarelli
  • 2 duże pomidory
  • Suszona bazylia
  • Oliwa z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ½ łyżeczki soli. Do osobnego naczynia odlać trochę wody i rozpuścić w niej drożdże i szczyptę cukru. Do przesianej mąki dodać 4 łyżki oliwy, rozpuszczone drożdże i zagniatać ciasto, stale dolewając pozostałą wodę. Ciasto musi być gładkie i elastyczne.

Kwadratową blachę piekarnikową wysmarować olejem i rozłożyć na niej przygotowane ciasto. Ciasto ponakłuwać widelcem i posmarować oliwa z oliwek i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut aby wyrosło.

Mozzarellę pokroić na grubsze plasterki. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem a następnie zahartować zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić w plasterki.

Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli a następnie plasterki pomidora. Posypać suszona bazylią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 30 minut.

file1384200164