Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 150 g grzybów leśnych
– mała cebula
– oliwa
– 200 ml śmietany 18%
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na paski. Podsmażamy na oliwie, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, oczyszczone, umyte i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby(małe można wrzucić w całości lub przecięte na pół). Chwilę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz i dusimy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, mieszamy i ponownie dusimy do zgęstnienia śmietany. Po 10 minutach wrzucamy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy około 5 minut i podajemy z ziemniakami i sałatą.