Winogrona – pomysłowe przepisy na różne dania

9 października 2013, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

grape-0

Winogrona są naturalną skarbnicą znakomitych substancji regenerujących i oczyszczających organizm. Nie bez powodu nazywa się je owocami bogów.

Skład ich miąższu, którego ¾ stanowi woda, bogaty jest w łatwo przyswajalne węglowodany (16-21%) głównie glukozę i fruktozę, a także w kwasy owocowe (AHA – 0,5-1,4%, w tym alfahydroksykwasy): winowy, jabłkowy, cytrynowy i mrówkowy. Kwasy organiczne wykazują właściwości moczopędne. Winogrona zawierają 17 różnych aminokwasów (0,8%). Dzięki dużej zawartości błonnika owoce winogron poprawiają perystaltykę jelit, a regulując pracę przewodu pokarmowego sprzyjają również zachowaniu szczupłej sylwetki. Oczyszczają też organizm, ponieważ zawarte w nich składniki biorą udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, zmniejszają fermentację jelitową i działają żółciopędnie. Winogrona mają również działanie alkalizujące, czyli przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu. W dojrzałych kiściach znajdują się też pektyny, barwniki, garbniki, olejki, enzymy i składniki mineralne. Zawierają dużo potasu, są więc bardzo korzystne dla serca i układu krwionośnego i z tego względu zalecane są osobom z nadciśnieniem. Dzięki zawartości potasu winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, są też bogate w fosfor i wapń – podstawowy budulec kości i zębów, ich zawartość utrzymuje też prawidłową pracę serca. Miąższ winogron zawiera również żelazo wskazane dla anemików (odmiany ciemne są bogatsze) i jod, który reguluje pracę tarczycy. Winogrona powinny znajdować się w diecie kobiet w okresie menopauzy ponieważ zawierają rzadki pierwiastek – bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów. Winogrona zawierają także magnez i chlor, które wpływają na regulację pracy systemu nerwowego. Ponadto winogrona bogate są również w cynk i miedź. Białe i czerwone odmiany owoców winogron zawierają również mnóstwo witamin z grupy A, C (18%) i B (B6 – 7%, B1, B2 – 5%, B3, B5, B9 – 1%) oraz witaminę PP. Powinny je jeść dzieci, kobiety w ciąży, osoby pracujące fizycznie, sportowcy oraz osoby osłabione i wyczerpane.

Surowe owoce winorośli podaje się z deserami, ciastami, białym mięsem, a w liście zawija się gołąbki. Wytwarza się z nich dżemy, musy, kompoty. Można je także dodawać do wytrawnych surówek i dań rybnych. Wraz z orzechami włoskimi są niezbędnym składnikiem deski serów. Winogrona nadają się na sok, a ze względu na duże ilości pektyn galaretkę. Poddane gotowaniu – zamieniają się w wyśmienite sosy i dressingi.

Szaszłyki z kurczaka i winogron

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 łyżka soku z cytryny
grape 1– 2 ząbki czosnku , posiekane
– 1 łyżeczka zmielonego kminku
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/2 łyżeczki soli
– piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
– winogrona zielone
– 2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty
– 1 cytryna , pokrojona w kliny

Przygotowanie:
Wymieszać olej, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, kminek, kolendrę i sól. Dodać pokrojonego kurczaka do marynaty i marynować minimum 20 minut. Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Nadziewać naprzemiennie kawałki kurczaka i winogrona. Piec szaszłyki około 3 do 4 minut z każdej strony. Posypać miętą, podawać z kawałkami cytryny.

Polędwica z winogronami

Składniki:
– 4 szklanki winogron
– 1-1 1/4 kg polędwicy wieprzowej
grape 2– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
– 1 łyżka oliwy extra virgin oil
– 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
– 1/2 szklanki białego wina
– 1/2 szklanki rosołu
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 2 łyżeczki wody
– 1 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik i zapiekać winogrona, wstrząsając od czasu (piec 25 do 30 minut). Natrzeć wieprzowinę solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni piec mięso około 2 minuty na każdej stronie. Przenieść patelnię do piekarnika, piec  około 15 minut. Przestudzić przed krojeniem. Rozgrzać patelnię z małą ilością oleju, podsmażyć szalotkę (1 do 2 minut). Dodać wino i gotować około 4 minut. Dodać bulion, tymianek i musztardę, doprowadzić do wrzenia. Wymieszać wodę i skrobię, wlać, gotować aż zgęstnieje. Dodać winogrona. Podawać pokrojone mięso wieprzowe z sosem winogronowym.

Piersi z kurczaka z winogronami

Składniki:
– 1/4 szklanki mąki
– 4 piersi kurczaka
grape 3– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 5 łyżeczek oleju canola
– 1 szklanka szalotki
– 2 szklanki winogron
– 1 szklanka białego wina
– 1 szklanka rosołu
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Posypać kurczaka mąką, solą i pieprzem. Rozgrzać 3 łyżeczki oleju na dużej patelni, usmażyć kurczaka na złoty kolor (2 do 4 minut). Zdjąć z patelni. Dodaj pozostałe 2 łyżeczki oleju, podsmażyć szalotki, dodać winogrona i gotować, mieszając od czasu do czasu (2 do 3 minut). Dodać 5 łyżeczek mąki, wymieszać. Dodać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając aż sos zgęstnieje. Wymieszać z natką pietruszki. Dodać kurczaka, wymieszać z sosem i podgrzać (2 minuty). Podawać na gorąco.

Steki z winogronami

Składniki:
– 1-1 1/4 kg mięsa/stek bez kości (około 1 cm grubości)
grape 4– 1/2 łyżeczki soli koszernej
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 szklanka czerwonych winogron
– 1/4 szklanki pokrojonej szalotki
– 1 i 1/2 łyżeczki mąki
– 1/4 szklanki wina porto
– 1/4 szklanki bulionu wołowego
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:
Steki posolić i posypać pieprzem. 1 łyżkę oleju rozgrzać w dużej patelni, podsmażyć mięso (2 do 10 minut). Wyjąć steki i odstawić, pokryć folią. Dodać 1 łyżeczkę oleju, wrzucić winogrona i gotować, mieszając od czasu do czasu (4 do 6 minut). Dodać szalotkę i smażyć mieszając. Posypać mąką i wymieszać. Dodać wino, bulion, tymianek i sól. Gotować mieszając do zagęszczenia (2 do 3 minut). Podawać steki polane sosem.

Ryż z winogronami i serem feta

Składniki:
– 1 szklanka ryżu orzo
grape 5– 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 2 szklanki winogron
– 1/3 szklanki rozdrobnionego sera feta
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
–  2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Ugotować ryż. Wymieszać trzepaczką oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodać winogrona, ser feta, miętę, cebulę i orzo, wymieszać dokładnie. Podawać.

Kurczak z winogronami

Składniki:
– 1/4 szklanki mąki
grape 6– 4 kotlety z piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka soli morskiej
– pieprz świeżo mielony
– 3 łyżeczki oleju canola
– 1/4 szalotki, cienko pokrojone
– 1 filiżanka zielonych winogron
– 1 szklanka czerwonych winogron
– 1 szklanka soku jabłkowego
– 1 filiżanki bulionu z kurczaka
– 1 i 1/2 łyżki świeżej pietruszki

Przygotowanie:
Posypać kurczaka solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rozgrzać 2 łyżeczki oleju w dużej patelni, podsmażyć kurczaka na złoty kolor z każdej strony, zdjąć z patelni. Dodać 1 łyżeczkę oleju podsmażyć szalotki, dodać winogrona i gotować , często mieszając około 5 minut. Posypać mąką, dokładnie wymieszać, dodać sok jabłkowy i bulion, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje (około 8 minut). Wymieszać z natką pietruszki. Wymieszać kurczaka z sosem. Podawać na ciepło.

Cielęcina z winogronami

Składniki:
– 2 kubki bulionu z kurczaka
– 1 filiżanka bulionu z wołowiny
grape 7– 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
– 1 i 1/2 filiżanki czerwonych winogron
– 1/4 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka sosu Worcestershire
– 1/2 szklanki dzikich wiśnie w syropie (np. Amarena)
Cielęcina:
– cielęcina bez kości
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

Przygotowanie:
Zagotować buliony, wymieszać, odstawić. Wino i cukier, sos i winogrona gotować w innym garnku, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Łyżką cedzakową wyjąć winogrona i przenieść do miski, dodać wiśnie.  Dodać rosół do syropu z winogron. Gotować około 10 minut. Pokropić cielęcinę oliwą z oliwek. Posypać posiekanymi ziołami. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Posypać cielęcinę solą i pieprzem, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Przełożyć patelnię do piekarnika. Piec około 25 minut, przełożyć na półmisek. Ostudzone mięso pokroić, dodać winogrona i wiśnie oraz pokrojoną galaretkę. Podawać na ciepło.

Kurczak z kozim serem i winogronami

Składniki:
– kozi ser (miękki)
grape 8– 1 łyżeczka świeżych liści tymianku
– 4 połówki piersi kurczaka
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 szklanki czerwonych winogron
– mała czerwona cebula
– 1/4 szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Wymieszać kozi ser i pół łyżeczki tymianku. Podzielić na 4 równe porcje. Ostrożnie pokroić poprzecznie kurczaka, tworząc kieszeń, Farsz z sera rozłożyć równomiernie do 'kieszeni’. Doprawić solą morską i pieprzem. Rozgrzać olej w dużej patelni i usmażyć kurczaka z każdej strony. Przenieść patelnę do piekarnika. Piec 10 do 15 minut. Wymieszać winogrona, cebulę, ocet i 1/2 łyżeczki tymianku w misce. Zdjąć kurczaka z patelni, zlać olej, wrzucić mieszankę winogron, podgrzać. Podawać na mięsie.

Tuńczyk z winogronami

Składniki:
– 2 duże świeże filety z tuńczyka
grape 9x– 2 cytryny, pokrojone w cienkie plasterki
– sól koszerna i świeżo mielony czarny pieprz
– 1 szklanka jogurtu greckiego beztłuszczowego
– 1/2 szklanki czerwonych winogron
– 1/4 szklanki prażonych i posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Rozłożyć duży arkusz pergaminu na blasze, ułożyć plasterki cytryny na pergaminie, lekko zachodzących na siebie, na nich ułożyć tuńczyka. Posypać solą i pieprzem. Posypać skórką z cytryny. Zawinąć pergamin. Piec w piekarniku do 20 minut. Przełożyć na talerz. Sosem z pieczenia wymieszać z jogurtem, winogronami i orzechami.  Doprawić solą i pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Dodać tuńczyka. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce.

Makaron z winogronami

Składniki:
– makaron farfalle
– świeże brokuły
grape 11– 1 szklanka majonezu
– 1/3 szklanki cukru
– 1/3 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
– 1/3 filiżanki czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka soli
– 2 szklanki czerwonych winogron
– 1 szklanka posiekanych orzeszków
– 8 plastrów boczku plastry
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ugotować makaron. Sparzyć brokuły podzielone na różyczki. W dużej misce wymieszać majonez, cukier, cebulę, ocet i sól. Dodać brokuły, winogrona i gorący ugotowany makaron, wymieszać. Ostudzić, przykryć i przechowywać w lodówce min. 3 godziny. Posypać orzeszkami prażonymi. Podsmażyć boczek dodać tuż przed podaniem do sałatki. Posypać pieprzem.

Kaczka z winogronami

Składniki:
– piersi kaczki
– 1 łyżka suszonych jagód jałowca
grape 12– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– czerwone winogrona
– 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– gruba sól koszerna
– 3 garście rukoli
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Posypać mięso rozgniecionymi jagodami jałowca, tymiankiem i solą. Przykryć folią i przechowywać w lodówce co najmniej 4 godziny. Rozgrzać piekarnik, ułożyć winogrona blasze, skropić oliwą i posypać solą koszerną i pieprzem. Piec około 15 minut.  Podsmażyć mięso na patelni (około 15-20 minut). Ułożyć rukolę, kacze piersi cienko pokroić, pokropić śmietaną, ułożyć obok pieczone winogrona.

Smacznego!

zobacz również:

  1. Wszystkie kulinarne inspiracje
  2. Aromatyczne zupy z ziołami i przyprawami
  3. Różne dania z papryki – pomysły i przepisy
  4. Pieczone jabłka i gruszki

 

Polecamy:

Marmolady i nalewki z pigwy – różne przepisy