Gulasz żołądkowo-warzywny
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg.żołądków drobiowych
1i1/2 litra bulionu warzywnego
20 dag.pieczarek
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 cebula
2 łyżki oliwy
łyżka margaryny
Przygotowanie:
Margarynę i olej mocno rozgrzewamy na patelni. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki i oczyszczone żołądki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do odparowania płynu.Następnie dodajemy obrane i pokrojone warzywa.Przez chwile smażymy i podlewamy gorącym bulionem. Dusimy do miękkości na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Na koniec zaprawiamy zupę mąką wymieszaną z wodą, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i zestawiamy z ognia.