Marchewkowy krem z chili

28 września 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 2 małe pory
  • 800 g marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 papryczki chilli
  • 1 listek laurowy, kawałek imbiru ok. 3 cm
  • 2 l bulionu warzywnego
  • śmietana

 

PRZYGOTOWANIE:

Pory oczyść, marchewki obierz i pokrój w plasterki. Papryczki chilli umyj, ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa, smaż przez 5 minut. Dodaj obrany kawałek imbiru ( można go pokroić na plasterki), papryczki chilli, liść laurowy oraz miód i smaż jeszcze 2 minuty.

Wlej bulion, przykryj garnek i gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Usuń z zupy imbir, chilli i listek. Zmiksuj warzywa w blenderze. Podawaj na ciepło z kleksem gęstej śmietany.

 

file1380399033