Marchewkowy krem z chili
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 2 małe pory
- 800 g marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 papryczki chilli
- 1 listek laurowy, kawałek imbiru ok. 3 cm
- 2 l bulionu warzywnego
- śmietana
PRZYGOTOWANIE:
Pory oczyść, marchewki obierz i pokrój w plasterki. Papryczki chilli umyj, ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa, smaż przez 5 minut. Dodaj obrany kawałek imbiru ( można go pokroić na plasterki), papryczki chilli, liść laurowy oraz miód i smaż jeszcze 2 minuty.
Wlej bulion, przykryj garnek i gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Usuń z zupy imbir, chilli i listek. Zmiksuj warzywa w blenderze. Podawaj na ciepło z kleksem gęstej śmietany.