Chałka maślana z kruszonką
Chałka:
30 g świeżych drożdży
200 ml mleka
200 ml wody
95 dkg mąki pszennej (typ 650)
3 duże jajka lub 4 małe
100 g masła
1 łyżka soli
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 kropli aromatu śmietankowego
½ łyżeczki oleju
1 jajko do posmarowania chałek
Kruszonka:
50 g mąki
50 g cukru
75 g masła
Masło stopić. Ostudzić. Wodę wymieszać z mlekiem, lekko ogrzać, wlać do miski, dodać bardzo drobno pokruszone drożdże. Wymieszać. Następnie (ciągle mieszając ciasto – najpierw drewnianą łyżką, następnie wyrabiając ręką) dodać mąkę, jajka, sól, cukier zwykły i waniliowy, aromat i na końcu stopione masło. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od brzegów miski. Uformować z niego kulę, posmarować ją olejem , przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 90 minut. Po 45 minutach uderzyć 3 razy w ciasto pięścią, aby je odgazować. Po kolejnych 30 minutach zrobić to samo. Ciasto podzielić na pół. Każdą połowę podzielić na 3 części, zrobić z nich jednakowej ilości wałki, skleić je na końcu, zapleść warkocz. Końce skleić i podwinąć pod spód. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć na niej chałki i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z podanych składników zrobić kruszonkę (ugnieść je razem). Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i piec 35 minut.
Smacznego!