Curry z kurczakiem w zielonych papryczkach
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 15 ostrych zielonych papryczek,
– 3 łyżki posiekanej szalotki,
– 1 łyżka posiekanego czosnku,
– 1 łyżka posiekanego galangala (gdy brak to imbiru),
– 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej,
– 0,5 łyżki posiekanej skórki limonki,
– 0,5 łyżki posiekanego korzenia kolendry (gdy brak użyć nasion ),
– 5 ziaren pieprzu,
– 1 -3 ziarna kolendry ( uprażone ),
– 0,5 łyżki ziaren kuminu ( uprażonego ),
– 0,5 łyżki soli.
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu lub blenderze.
Ucieramy do momentu uzyskania pasty – w blenderze należy dodać trochę oleju, aby ułatwić ucieranie.
Przechowywać w lodówce.