Drób: jaki wybierać i jak przyrządzać?

20 października 2016, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Drób, czyli kurczaki, kury, indyki, perliczki, kaczki i gęsi. Ten rodzaj mięsa – a szczególnie kurczak i indyk, bardzo często zalecany jest w dietach lekkostrawnych, odchudzających czy w diecie sportowców. Dlaczego?

drob

Wartościowe białko i mało tłuszczu

Drób, w porównaniu do mięsa czerwonego ma mniejszą zawartość tłuszczu oraz większą ilość pełnowartościowego białka (szczególnie kurze piersi). Tłuszcz drobiu ma też inny skład i budowę.  W porównaniu z tłuszczem zwierząt rzeźnych ma mniejszą zawartość cholesterolu (kurczak 75 mg/100g, mięso wieprzowe 125 mg/100g). Ma także niszą temperaturę topnienia (już 31 st.C), mniej zwartą strukturę i jest lżej strawny, dzieje się to za sprawą większej ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych (szczególnie kwasu linolowego), co jest bardzo korzystne z punktu widzenia zdrowia. Wyróżnia się także mniejszą zawartość mioglobiny, stąd też jasna barwa mięsa. Wartość energetyczna mięsa drobiowego jest niższa niż mięsa czerwonego – za wyjątkiem mięsa gęsi i kaczki. Dodatkowo w mięsie drobiowym znajdziemy witaminy z grupy B wspomagające pracę układu nerwowego oraz wiele cennych składników mineralnych (cynk, żelazo, potas).

Drób uniwersalny, ale czy bezpieczny?

drob2

Kurczak jest mięsem, po które sięgamy chyba najczęściej. Tak ze względu na stosunkowo niską cenę, jak i dużą dowolność w przygotowaniu go. Kurczak, podobnie jak i indyk doskonale nadaje się do przygotowania zup, smakuje pieczony, smażony, gotowany czy grillowany. Niestety, często obawiamy się tego mięsa ze względu na zawartość antybiotyków i hormonów. Pewne ilości antybiotyków są niekiedy dodawane do paszy, w celu zapobieżenia rozwojowi mikroorganizmów. Leki te są jednak w całości wydalane z organizm zwierzęcia! Jednak całkiem niedawno kontrola niemieckich zakładów drobiarskich pokazała, że aż 96 % drobiu na tamtejszych farmach otrzymuje antybiotyki. W Polsce niestety nie mamy dokładnych danych  na ten temat. Jednak warto sobie uzmysłowić, że stosowanie hormonu wzrostu w przypadku hodowli drobiu jest obecnie niedozwolone, zaś podawanie zwierzętom antybiotyków musi być wyraźnie uzasadnione. Hodowca przed ubojem ma obowiązek otrzymać zaświadczenie od weterynarza, że drób jest czysty (po leczeniu antybiotykiem przeszedł okres karencji, aby pozbyć się z organizmu leku). Dodatkowo zarówno nad hodowlą, jak i ubojem drobiu czuwają restrykcyjne dyrektywy Unijne oraz programy kontroli jakości (zarówno wewnątrz zakładu produkcyjnego, jak i zewnętrzne systemy kontroli). Jeśli wciąż mamy obiekcje wybierajmy mięso znanych, dużych firm, które nie mogą sobie pozwolić na potknięcie czy też „wpadkę jakościową”.

drob3

Dlatego przy odpowiednio urozmaiconej diecie nie ma obaw, że mięso to może nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że mięso, zarówno białe – drobiowe, jak i czerwone – zwierząt rzeźnych zalecane jest w diecie 4-5 razy w tygodniu! W pozostałe dni wybierajmy dania warzywne lub rybne. Trzymając się tej zasady możemy być całkowicie spokojni o nasze zdrowie.

Jak przyrządzać mięso drobiowe, aby było zdrowe?

Przede wszystkim spożywajmy drób bez skóry! Niezależnie czy gotujemy na nim zupę, czy go smażymy czy pieczemy – skórę, bogatą w nasycone tłuszcze należy wyrzucić.

drob4

Kurczak czy indyk, jako wyjątkowo uniwersalne mięso może być przygotowywany na wiele sposobów. Jeśli dbamy o sylwetkę zróbmy pulpety drobiowe na parze, upieczoną pierś dodajmy do sałatki warzywnej, upieczmy drób w ziołach lub ugotujmy zupę z dodatkiem mięsa drobiowego. Od czasu do czasu można usmażyć mięso kurczaka czy indyka na niewielkiej ilości oleju najlepiej z dodatkiem warzyw, bez panierki. Dobrym sposobem jest także przygotowanie mięsa drobiowego na grillu. Upieczona w ziołach pierś kurczaka czy indyka może być z powodzeniem stosowana jako zdrowszy zamiennik wędlin sklepowych.

 

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Jak piec indyka, żeby był soczysty?
  2. Jak upiec kaczkę: różne przepisy i dania z kaczki
  3. Dania ze śliwkami – przepisy na pieczenie mięsne
  4. Zapiekanki warzywne, ziemniaczane i makaronowe – różne przepisy