Czy warto jeść miód? Sprawdź, co zyskujesz!

10 września 2017, dodał: mgk8
Artykuł zewnętrzny

Dzięki swej podaży witamin, minerałów i cukrów miód jest bardzo odżywczy, często stosowany w naturopatii. Jest on, wraz z innymi substancjami wytwarzanym lub używanymi przez pszczoły (propolis, pyłek pszczeli i mleczko pszczele), bardzo ceniony przez medycynę która przypisuje mu właściwości terapeutyczne, szczególnie antyseptyczne.

woman with honeycomb

  • To pożywienie jest wytwarzane na bazie nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły. Złożony w ulu, jest zasysany, a następnie wypluwany przez pszczoły robotnice, których ślina oraz soki trawienne przekształcają go powoli w miód.
  • Jego funkcje terapeutyczne różnią się w zależności od rodzaju kwiatów, z których został zebrany. Tak więc miody eukaliptusowe, sosnowe, lawendowe i wrzosowe są zalecane do leczenia schorzeń oddechowych. Miód akacjowy działa przeczyszczająco. Miody głogowe, pomarańczowe, lipowe są uznawane za uspokajające, miody wrzosowe i jodłowe za moczopędne.

miodek

  • Miód zawiera prawe 80% cukrów, przede wszystkim fruktozy i glukozy, co czyni go wysoce energetycznym. Jest również bogaty w różne sole mineralne (szczególnie potasu), które różnią się w zależności od typu miodu (miody ciemne zawierają więcej substancji mineralnych niż miody jasne), witaminy z grupy B i enzymów typu amylaza (enzym trawienny).
  • Zawiera elementy zebrane pod nazwą inhibiny (czynnika hamującego), które uniemożliwiają rozwój bakterii.
  • Jeśli czujemy się zmęczeni, przygnębieni, to miód z jego dużą koncentracją cukrów pomoże nam w odzyskaniu energii. Może również wzmocnić nasz organizm w walce z katarem i stanami grypowymi.
  • W przypadku podrażnień może załagodzić bóle gardła.
  • Dzięki obecności przeciwutleniaczy (zwłaszcza flawonoidów), które wspomagają neutralizację wolnych rodników, może zapobiegać chorobom sercowo – naczyniowym.
  • Uwaga, jeśli często atakuje nas próchnica zębów, musimy unikać miodu. Dlatego nie jest wskazany dla dzieci, które nie myją zębów. Również lepiej go nie spożywać w przypadku poniesionego poziomu trój glicerydów we krwi, cukrzycy oraz niektórych kamieni nerkowych.
  • Bądźmy czujni: kwiat z których został zebrany nektar, mogły być zanieczyszczone np. pestycydami i w rezultacie dawać skażone miody.

zobacz również:

  1. Miód na serce

  2. Co zawiera miód?

  3. Urodowy Donosiciel: triki czytelników

  4. Zamiast cukru – stewia!