Co zawiera miód?

25 czerwca 2012,
dodał: Beettiss
Artykuł zewnętrzny

file1340610219

Dziś troszkę z serii zdrowo i wesoło, a w roli głównej MIÓD. Zdrowy, smaczny i bardzo słodki. Dodatek w wielu potrawach, deserach a także składnik w kosmetykach. Miodów jest kilka rodzajów, wytwarzany jest on przez pszczoły miodowe najczęściej przez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub nektary z drzew iglastych, który jest na igłach.

Miód jest bogaty w :

  • Cukry rzecz jasna najbardziej w glukozę i fruktozę

Glukoza – cukier prosty występujący w sokach roślin, inaczej zwany cukier gronowy.Dorze przysfajalny przez organizm.

Fruktoza – najsłodsza z cukrów, jest naturalnym składnikiem słodzącym doskonale zastępuje cukier, może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na  nowotwory, stosowany do słodzenia potraw dla cukrzyków.

  • Kwasy organiczne : jabłkowy, cytrynowy, mlekowy, glikonowy, mrówkowy,
    szczawiowy

Jabłkowy – poprawia procesy trawienia w organizmie, przyśpiesza syntezę enzymów trawiennych,  obniża poziom cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć trądzik.

Cytrynowy – regulator kwasowości i przeciwutleniacz

Mlekowy – występuję w naszym organizmie i to on odpowiedzialny jest za zakwasy po wysiłku, używany w peelingach kosmetycznych, działa nawilżająco i kojąco na wrażliwą skórę.

Glikonowy – pobudza skórę do regeneracji i odbudowy, nawilża skórę i pomaga w walce z trądzikiem i problemami skórnymi

Mrówkowy – składnik preparatów grzybobójczych,najczęściej łączony z innymi kwasami, sam jest szkodliwy dla skóry

Szczawiowy – w dużych stężeniach jest groźny dla skóry, usuwa rdzę w pszczelarstwie zwalcza roztocza

  • Enzymy – amylaza, inwertaza, oksydaza glukozy, lizozym, katalaza

Amylaza – enzym trawiący cukry

Inwertaza – białko kationowe

Oksydaza glukozy – katalizuję reakcję utleniania

Lizozym – czynnik hamujący rozwój drobnoustrojów

Katalaza – katalizuję proces rozkładu tlenu

  • Białka – globuliny, albuminy

Globuliny – są odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe oraz wiążą tłuszcze i glukozę

Albuminy – główne białko występujące w osoczu krwi

  • witaminy A, B₁, B₂, C, PP

C – niszczy się przy wysokich temperaturach dlatego też niektóre warzywa czy owoce najlepiej jeść na „surowo” bez żadnych obróbek termicznych. Witamina ta jest odpowiedzialna za wytwarzanie ciał odpornościowych, ma właściwości bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze.Także bierze ona udział w wytwarzaniu kolagenu, tkanki łącznej i prawdopodobnie czerwonych ciałek krwi.

B1- ma udział w przemianie węglowodanów, umożliwia spalanie , odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego

B2- odpowiada za prawidłowy przebieg procesów utleniania i redukcji, prawidłowe funkcjonowanie narządów wzroku

PP czyli niacyna – bierze ona udział w procesach oddychania tkankowego, reguluje poziom cukrów

Reguluje przepływ krwi w naczyniach, utrzymuje prawidłowy stan skóry

A – regeneruje komórki, zapobiega wysychaniu naskórka, wpływa na stan błon śluzowych, niezbędny w procesach widzenia

  • mikroelementy: fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń

Fosfor– jest to składnik kości i i zębów

Potas- wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, która jest bardzo ważna

Żelazo- jest niezbędny do transportu O2, składnik hemoglobiny i mioglobiny

Magnez– reguluje ciśnienie tętnicze

Wapń- jak każdy wie odpowiada za wzrost i rozwój organizmu a także do prawidłowej akcji serca oraz krzepliwości krwi

Miód działa bardzo dobrze na skórę poprawia on gładkość i nawilżenie, jest bardzo delikatny więc sprawdza się przy każdej skórze. Gdy ktoś ma suche usta wystarczy posmarować je miodem i efekt jest rewelacyjny.Przede wszystkim zdrowy ma lecznicze działanie na wiele chorób.Jeśli chodzi o działanie na skórę to działa bardzo odżywczo i przyśpiesza gojenie się naskórka, nawilża , wzmacnia i odżywia skórę.Maseczki miodowe działają oczyszczająco, zmiękczająco i leczniczo, a także zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Stosuje się je zarówno do skóry suchej, jak i zanieczyszczonej o rozszerzonych porach.

Beetiss http://myfreckledworld.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.