Powrót do smaków kuchni staropolskiej z Kaszą Jęczmienną Mazurską marki Halina

29 kwietnia 2013, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Kasza Jęczmienna Mazurska HalinaKasza jęczmienna była jednym z najczęściej pojawiających się składników w staropolskich książkach kucharskich i stanowiła podstawowy element codziennego menu. Włączano ją do różnego typu dań i podawano na wiele ciekawych sposobów. Również dziś, kasza jęczmienna może stanowić podstawę urozmaiconej diety i stać się inspiracją dla niejednego kucharza. Wystarczy sięgnąć po Kaszę Jęczmienną Mazurską marki Halina.

Kasza jęczmienna była od zawsze związana z tradycyjną kuchnią polską. Pierwsza polska książka kucharska zaleca „wyposażyć spiżarnię” w pięć rodzajów kasz m.in. w kaszę jęczmienną. Zwyczajowo dodawano ją do zup, jadano z kwaśnym lub słodkim mlekiem, kraszono słoniną, bądź zapiekano w piecu. W postaci farszu używano do przygotowania dań z drobiu i dzikiego ptactwa oraz jako nadzienie pierogów.  Przyrządzano ją również w wersji „na słodko” dodając rodzynki i migdały.

Dzisiejsza kuchnia sprzyja eksperymentowaniu. Aby sprawdzić czy staropolskie receptury smakują tak jak dawniej, warto sięgnąć po Kaszę Jęczmienną Mazurską Halina. Produkt marki Halina to ziarna najwyższej jakości jęczmienia. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i jasno brązową barwą ziarna, a po ugotowaniu zachowuje sypkość. Kasza Jęczmienna Mazurska może być inspiracją do poszukiwań i wypróbowania nowych, bardziej współczesnych przepisów. Sprawdzi się doskonale w potrawach, takich jak kremy warzywne, gołąbki, tortille, zapiekanki oraz mięsne dania jednogarnkowe.

Kasza jęczmienna stanowi źródło białka roślinnego. To w połączeniu z jej zaletami kulinarnymi sprawia, że jest produktem, który powinien się znaleźć w każdej współczesnej „spiżarni”.