Ślimaczki ze szpinakiem
Składniki
350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
450 g szpinaku (może być mrożony)
3 ząbki czosnku (może być sproszkowany)
pół łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka masła
sól, pieprz
sok z połowy cytryny
Przygotuj szpinak. Wrzuć na patelnię łyżkę masła. Dodaj szpinak i smaż, dopóki nie wyparuje z niego cała woda. Dodaj czosnek, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
Pomieszaj z sobą mąkę, drożdże, sól i oliwę. Powoli dolej ciepłą wodę.
Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
Wstaw ciasto do miski, odstaw przykryte w materiałową szmatkę w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Następnie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm.
Na prostokącie rozsmaruj szpinak, zostawiając ok. 2 cm ciasta z każdego boku.
Zwiń ciasto w ciasny rulon.
Potnij rulon na 10 równych części. Gotowe, pocięte ślimaczki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Delikatnie uklep każdego ślimaczka, przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw ślimaczki i piecz przez ok. 25 minut, aż lekko zbrązowieją.
Przepis pochodzi ze strony zpierwszegotloczenia.pl