Zupa z wołowiną, warzywami i makaronem ryżowym
Składniki:
500 g mięsa wołowego bez kości 2 litry bulionu wołowego (może być z kostki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
mała cukinia
olej sól,
pieprz kolorowy grubo mielony,
słodka papryka, tymianek szczypta ostrej papryki
2 liście laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego
200 g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej,ułożyć mięso i oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć 15 minut, przewracając od czasu do czasu. Wrzucić tymianek,ziele angielskie liście laurowe i gotować, mieszając, przez minutę.Warzywa oczyścić (cukinię nie obierać ze skórki) marchewkę,pietruszkę,cukinię pokroić w kostkę a cebulę w piórka. Dodać do mięsa i zlać bulionem, doprawić do smaku słodką i ostrą papryką.Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotujemy, aż mięso zmięknie, godzinę lub trochę więcej. Podajemy zupę z makaronem ryżowym ugotowanym według wskazówek na opakowaniu.