1.Ścieramy skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do miseczki. Łososia opłukujemy i osuszamy, następmie wkładamy do miski z wcześniej przygotowanym sokiem pomarańczowym (skórką do góry), delikatnie dociskamy palcami i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy pomidorki.
2.Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Skrapiamy oliwką.
3.Łososia wyciągamy z marynaty, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową, posypujemy czerwoną papryką, cukrem i polewamy oliwą z oliwek.Kładziemy na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillujemy aż skórka będzie chrupiąca a mięso łososia wysmażone do około 1/3 wysokości ryby. Wtedy przewracamy filety na drugą stronę i grillujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż ryba nie będzie już surowe (lepiej zdjać rybę z grilla nieco wcześniej by jej nie przesuszyć). Gotowy filet kroimy na porcję.
4.Przygotowane wcześniej pomidorki grillujemy razem z łosisiem przez około 10 minut.
Składniki
około 800 g filetu z łososia ze skórą
1 pomarańcza
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki czerwonej papryki
2 łyżeczki cukru
Grillowane pomidorki cherry
• 500 g pomidorków cherry
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
• 4 łyżeczki cukru
• 4 ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1.Ścieramy skórkę pomarańczową na drobnej tarce. Pomarańczę przekrajamy na pół i wyciskamy z niej sok do miseczki. Łososia opłukujemy i osuszamy, następnie wkładamy do miski z wcześniej przygotowanym sokiem pomarańczowym (skórką do góry), delikatnie dociskamy palcami i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy pomidorki.
2.Pomidorki cherry kroimy na połówki, układamy na tacce do grillowania rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Skrapiamy oliwką.
3.Łososia wyciągamy z marynaty, suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy przygotowaną wcześniej skórką pomarańczową, posypujemy czerwoną papryką, cukrem i polewamy oliwą z oliwek. Kładziemy na rozgrzanym grillu skórką do dołu i grillujemy aż skórka będzie chrupiąca a mięso łososia wysmażone do około 1/3 wysokości ryby. Wtedy przewracamy filety na drugą stronę i grillujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, lub do czasu aż ryba nie będzie już surowe (lepiej zdjąć rybę z grilla nieco wcześniej by jej nie przesuszyć). Gotowy filet kroimy na porcję.
4.Przygotowane wcześniej pomidorki grillujemy razem z łososiem przez około 10 minut.
Jakie radio? Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem? Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....