Kokardki z jagodami

8 kwietnia 2013, dodał: grzesio
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 40 dag kokardek
  • 20 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 200 ml śmietany lub jogurtu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki posiekanych orzechów
  • Cynamon
  • Cukier
  • Sok z cytryny
  • Sól

WYKONANIE:

  1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al. dente. Po odcedzeniu osącz na sitku. Przełóż do dużej miski.
  2. Na patelni rozgrzej olej.  Wsyp tartą bułkę i posiekane orzechy. Podsmażaj, mieszając. Kiedy orzechy się zrumienią, dopraw cynamonem. Polej makaron.
  3. Jagody przebierz, umyj i osącz na sitku. Podziel na połowę. Jedną część jagód zmiksuj ze śmietaną. Dopraw do smaku sokiem  cytrynowym i cukrem. Następnie wsyp do zmiksowanej masy pozostałe jagody. Delikatnie wymieszaj. Przygotowanym sosem jagodowym polej makaron. Można podawać na ciepło lub na zimno.

file1365451909