Wiosenne linguine z szalotkami
Składniki:
makaron linguine
100 g masła
200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
4 łyżki drobno posiekanych szalotek
12 grubo pokrojonych listków cykorii
300 g zielonego groszku
2 łyżki posiekanej mięty do przybrania
starty parmezan
sól, pieprz
1. W garnku mieszamy 50 g masła, szalotki i 2 łyżki bulionu. Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Szalotki powinny być miękkie. Dodajemy cykorię i gotujemy jeszcze 2 minuty.
2. Dodajemy groszek i połowę bulionu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 7 minut. Można dodać więcej bulionu, gdyby zanadto odparował. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, mieszamy z resztą masła. Dodajemy do niego sos, posypujemy parmezanem i dekorujemy miętą.