Majonez domowy na oleju rzepakowym
Domowy majonez jest:pyszny, gęsty i bez konserwantów. Doskonały zarówno do jajek jak i sałatek, kanapek itp.Pyszny, gęsty i bez konserwantów. Doskonały zarówno do jajek jak i sałatek, kanapek itp.
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypta soli
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Jajko sparzamy, oddzielamy białko od żółtka.
Żółtko przekładamy do wysokiej miski, dodajemy musztardę, cukier, ocet , sól i pieprz- miksujemy, cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując, aż do momentu jak masa będzie miała stałą konsystencję. Masa mocno zgęstnieje.
Domowy majonez należy jak najszybciej wykorzystać, przetrzymujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce 1-2 dni, najlepszy jest zaraz po przygotowaniu.
Do majonezu użyłam oleju rzepakowego, który Wam polecam.
Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie mogłam zapoznać się z akcją „Pokochaj olej rzepakowy”
Różnorodność olejów na rynku jest ogromna. Dziś przybliżę Wam jeden z nich, który moim zdaniem jest godny uwagi i stosowania w kuchni, a wciąż tak mało popularny.
- Olej rzepakowy zawiera najwięcej drogocennych kwasów Omega-3, jednocześnie posiada jeden z najniższych poziomów nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niekorzystny wpływ na nasz organizm.
- Stanowi on bogate źródło cennych dla zdrowia witamin: witaminy E- zwanej witaminą młodości oraz prowitaminy A, a także steroli roślinnych, które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
- Olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu wydobywa smak oraz aromat przygotowywanych dań.
- Może być używany zarówno do potraw przygotowywanych na ciepło i zimno. Dzięki temu jest idealny do smażenia, sosów, sałatek i wypieku ciast.
- Olej rzepakowy jest bezsprzecznie najdłużej utrzymującym świeżość tłuszczem kuchennym.
- Jest mniej kalorycznym tłuszczem niż inne. Jak to możliwe? Odsącza się go po smażeniu dużo łatwiej niż inne oleje, dzięki czemu potrawy na nim przyrządzone mają aż o 5 do 10 proc. mniej kalorii niż te usmażone na innym tłuszczu.
By olej nie stracił swoich walorów, musi być prawidłowo przechowywany. Kupując olej rzepakowy, pamiętajmy o tym, żeby:
- Nie przelewać go z butelki do innego naczynia – opakowanie fabryczne pozwoli mu dłużej zachować trwałość oraz zapobiegnie jego potencjalnemu zanieczyszczeniu;
- Trzymaj zamknięty w chłodzie i cieniu – żeby uchronić składniki zawarte w oleju przed utlenieniem, pamiętaj o dokładnym zamknięciu butelki.
DO CZEGO UŻYWAĆ
Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym, może być stosowany do:
- Pieczenia – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast.
- Sałatki – Olej rzepakowy dobrze łączy się z przyprawami, może być użyty do sosów i majonezów lub samodzielnie do polania warzyw.
- Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy może zastąpić masło w zupkach lub przecierach podawanych małym dzieciom (od 6. miesiąca życia).
- Smażenie ale tylko raz – dzięki wysokiej stabilności, na oleju rzepakowym smaży się świetnie i może on być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur, nie tracąc, jak inne tłuszcze, swoich korzystnych właściwości.
Testowała:
Jolanta – Gotowanie od zawsze sprawiało mi przyjemność. Szukając inspiracji w Internecie zapragnęłam sama wyruszyć w kulinarną podróż. Możliwość testowania produktów przybliżyłoby mnie do raju kulinarnego. Swoja pasję dzielę z mężem który robi zdjęcia moim potrawą.
Prowadzi bloga: www.kulinarny-swiat.pl