Wykwintny sernik na czekoladowym spodzie
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki z kłoskiem krupczatki Gdańskie Młyny
- 1 jajko
- 2 łyżki surowego kakao Cytrynowy Gaj
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Ciasto sernikowe:
- 1 kg twarogu Wiejskiego półtłustego MLEKOVITA
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 200g masła Ekstra Osełka MLEKOVITA
- 1 budyń waniliowy Libella
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w plasterki margarynę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.
Twaróg przepuścić przez maszynkę dwa razy. 8 żółtek utrzeć z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Do twarogu dodać masę z żółtek i stopione masło. Wymieszać delikatnie dodając budyń waniliowy. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i szczypty soli. Wymieszać bardzo delikatnie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche podzielić na dwie części. Na dno blachy zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta. Następnie nałożyć równo ciasto sernikowe i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta kruchego.
Piec w temperaturze 185°C około 45-50 minut.
Smacznego!
http://corculinari.pl/wykwintny-sernik/