Wykwintny sernik na czekoladowym spodzie

7 marca 2013, dodał: Veronme
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki z kłoskiem krupczatki Gdańskie Młyny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki surowego kakao Cytrynowy Gaj
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Ciasto sernikowe:

  • 1 kg twarogu Wiejskiego półtłustego MLEKOVITA
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 200g masła Ekstra Osełka MLEKOVITA
  • 1 budyń waniliowy Libella
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w plasterki margarynę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.

Twaróg przepuścić przez maszynkę dwa razy. 8 żółtek utrzeć z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Do twarogu dodać masę z żółtek i stopione masło. Wymieszać delikatnie dodając budyń waniliowy. Na koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i szczypty soli. Wymieszać bardzo delikatnie.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto kruche podzielić na dwie części. Na dno blachy zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta. Następnie nałożyć równo ciasto sernikowe i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta kruchego.

Piec w temperaturze 185°C około 45-50 minut.

Smacznego!

http://corculinari.pl/wykwintny-sernik/