Tort królowej Wiktorii

28 lutego 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 225 g mąki tortowej
  • 225 g masła / lub margaryny
  • 225 g cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat – 1 łyżeczka esencji waniliowej lub olejku waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • op. kremu do tortów waniliowego
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1 op. galaretki truskawkowej
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • słoik dżemu porzeczkowego lub śliwkowego ( ok. 300 g )

Wykonanie:

  1. Galaretkę rozpuszamy w 330 ml wody ( kubek ). Rozlewamy w płaskim naczyniu aby jej warstwa stworzyła około 5 mm. Odstawiamy.
  2. Piekarnik nastawiamy na 180-190 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
  3. Dół foremek wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Miękkie masło ucieramy z cukrem aż stanie się puszyste, około 10-15 minut.
  5. Do masła dodajemy po jajku, miksując każdorazowo do połączenia masy.
  6. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i z solą, w dwóch turach łącząc z ciastem. Dodajemy też aromat.Pieczemy 25-30 minut, po 25 sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone, studzimy poza piecem.
  7. Gotowe biszkopty kroimy na pół – powstaną 4 blaty.
  8. Krem przygotowujemy z mlekiem – nie dodajemy masła. 1/4 odkładamy do dekoracji.
  9. Z połowy galaretki foremką do ciastek wycinami serduszka, resztę drobno kroimy i dodajemy do większej części kremu.
  10. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem, układamy brzoskwinie 1/5 kremu z galaretką, czynność powtarzamy 3 razy.Ciasto smarujemy resztą kremu, dekorujemy mieszanką owoców i serduszkami z galaretki.

file1362049208