Naleśniki – na czym smażyć?

11 lutego 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Do smażenia naleśników nie trzeba stosować oleju. Ja nabitym na widelec kawałkiem słoniny smaruję patelnię przed każdorazowym wylaniem ciasta.

Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

  • na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
  • 1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 )
  • na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )
  • ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
  • na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
  • najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o  połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a  jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )
  • inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5  =16) i przeliczenie tego na ilość składników. Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki
  • jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .
  • patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
  • takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.

Zobacz również:

  1. Wariacje na temat naleśników
  2. Ciasto na cienkie naleśniki – sprawdzony przepis
  3. Omlety: przepisy
  4. Co zrobić na kolację? Dołącz do dyskusji