Pączki ze skórką pomarańczową
Artykuł zewnętrzny
1 kg mąki
10 żółtek
15 dag drożdży
mleko ¼ szklanki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
piwo ciepłe 1 szklanka
dowolna konfitura
skórka pomarańczowa kandyzowana
smalec 1 kg
Mąkę przesiać, dodać żółtka i sól.
Mleko lekko podgrzać z cukrem, dodać drożdże, wymieszać i poczekać około 15 minut aż wyrosną. Już wyrośnięty rozczyn dodać do mąki oraz zagrzane na lekko piwo. Zagnieść ciasto, aż odstanie od ręki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie po około 30 minutach, robimy pączki, nadziewamy dżemem i dodajemy odrobinę skórki kandyzowanaej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Polewamy lukrem ze skórką pomarańczową.