11 lutego 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Opinię tuczących makarony zawdzięczają tłustej śmietanie, masłu i serom, które zwykle są bazą sosów.  Z odchudzonymi sosami dostarczą o połowę mniej kalorii i zyskają nowy smak.

1. Pomidorowy – upraż na suchej patelni pokrojony ząbek czosnku. Dodaj 200 ml pomidorów z puszki i duś, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.

2. Łososiowy – 2 plastry wędzonego na zimno łososia pokrój w cienkie paski. Dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw kolorowym pieprzem, posyp koperkiem. Zimny sos wymieszaj z gorącym makaronem.

3. Orzechowy – 2 pokrojone ząbki czosnku i 4 pokruszone orzechy włoskie upraż na łyżce oliwy. Wymieszaj ze świeżo odcedzonym makaronem.

4. Grzybowy – posiekaną dymkę i 6 pokrojonych pieczarek podsmaż na łyżeczce oleju. Zalej 1/2 szklanki bulionu i zagotuj. Zagęść łyżeczką mąki i ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na makaron i posyp posiekanym szczypiorkiem.

5. Szpinakowy – 10 dkg mrożonego szpinaku podduś na łyżeczce oliwy. Dodaj dwie łyżki twarożku. Przypraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

6. Paprykowy z dymką – paprykę i dymkę drobno pokrój. Podsmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw i wymieszaj z gorącym makaronem.

Emilia