Naleśniki z pieczarkami i topionym serkiem
Ciasto:
¾ szklanki maki pszennej pp
¾ szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta soli
½ łyżeczki suszonej papryczki jalapeno
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
Farsz:
100 g serka topionego
1 średnia cebula
15 dkg pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szczypta soli
1 szczypta ziołowego pieprzu
Z podanych składników zrobić rzadkie ciasto (w razie potrzeby dolać mleka). Usmażyć naleśniki (wychodzi ok. 5 szt.). Na patelnię wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i sól. Zeszklić. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, smażyć przez 5 minut. Dodać pieprz. Połowę każdego naleśnika posmarować serkiem topionym, nałożyć porcję farszu i zwijać jak krokiety. Podawać ciepłe (w razie potrzeby podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej).
Smacznego!