Omlet z cebulą czerwoną i chili

21 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

omlet z cebulą

3 jaja

czerwona cebula posiekana w piórka

jedno chili ostre bez pestek posiekane w cienkie paseczki

łyżka oliwy

masło 1 łyżka

sól, pieprz

parmezan do posypania

cebulka dymka

łyżeczka miodu

sok z cytryny – kilka kropli

opcjonalnie: rozmaryn lub natka pietruszki

 

Cebulą z chili podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Jak już cebulka będzie miękka, dodać miód i sok z cytryny, dodać łyżeczkę masła.

W misce rozbełtać jaja, doprawić, dodać posiekaną dymkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać jajka. Zgarniać łopatką jajka do środka patelni (zawijając niejako), zetrzeć parmezan i posypać ścinający się omlet. Dodać na koniec cebulę na wierzch omleta.