Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym

23 listopada 2012, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

175 ml oleju lub roztopionej margaryny

400 g dyni

4 jajka

350 g cukru

2 garście posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

sosik: miąższ z laski wanilii

5 łyżek gęstej śmietany

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

otarta skórka z połówki cytryny
Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(jak na placki ziemniaczane).Do startej dyni dodawać powoli cukier,jajka i resztę składników,ciasto dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek i piec na 180 C ok 30-40 minut.Składniki sosiku dokładnie wymieszać ,sok z cytryny dodać na końcu.Wystudzone muffiny przed podaniem udekorować kleksem sosiku i odrobina startej skórki z cytryny..

file1353688805



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...