Szare kluski wg Babcigramolki

4 lutego 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ukochane danie mojego dzieciństwa . Znam wiele wersji tych klusek – ta dopowiada mi najbardziej .

Czas : 45 minut

Składniki :

3-4 duże ziemniaki ( po utarciu i odsączeniu ma zostać 1 szklanka pulpy ziemniaczanej )

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

4 łyżki mąki żytniej razowej

4 łyżki mąki pszennej

sól

1 jajko

20 dag wędzonego boczku

Ziemniaki utrzeć w malakserze na miałko ( lub utrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach ). Sitko wyłożyć gazą i zostawić na nim pulpę ziemniaczaną na 15 minut by odciekła . Zwinąć gazę i odcisnąć ziemniaki .Włożyć do miski .Dodać jajko i mąki ( Niektórzy czekają aż sok z ziemniaków się ustoi i można go zlać zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną – i to ją dodają do klusek .Mnie się nie chce –czekać- daję mąkę ziemniaczaną – na jedno wychodzi ).Dobrze wymieszać .

Nastawić osoloną wodę w dużym garnku .

Zanim woda się zagotuje pokroić boczek w drobną kosteczkę i usmażyć na rumiano na patelni .

Na wrzącą wodę wkładać łyżeczką kluseczki i gotować 5 minut od wypłynięcia . Wyjąć łyżką cedzakową .

Podawać okraszone skwarkami z boczku z kiszoną kapustą obgotowaną ( z kminkiem ) .

file1265318497