Ciastka z musli
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 0,5 kg. musli z owocami tropikalnymi i orzechami,
- 25 dag margaryny,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru kryształu, lub ewentualnie trochę mniej, jeżeli komuś jest za słodko,
- 4 czubate łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- dowolny olejek zapachowy-kilka kropel.
Smaczne i szybkie ciastka na weekend.
Etapy przygotowania
-Margarynę zagotować na wolnym ogniu i zaparzyć nią musli, a następnie dokładnie wymieszać.
-Dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olejek i wymieszać.
-Białka ubić na sztywną pianę i wszystko razem ponownie wymieszać.
-Nakładać łyżeczką małe krążki masy na wysmarowaną wcześniej margaryną blachę (lub można blachę wyłożyć papierem do pieczenia) i piec na złoty kolor-15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni C.
-Zdejmować łopatką kuchenną z blachy jeszcze gorące ciastka i pozostawić je do ostygnięcia.