Róże karnawałowe
Artykuł zewnętrzny
50 dag mąki tortowej
6 żółtek
6 łyżek śmietany
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu
2 kostki smalcu lub olej
cukier puder do posypania
Wszystko razem zagnieść, jak ciasto za gęste dodać więcej śmietany. Odstawić na 1 ½ godziny. Następnie znów gnieść aż się ukażą pęcherzyki. Rozwałkować placki jak najcieniej.
Wycinać kółka szklanką, literatką i kieliszkiem. Ponacinać kółka w kilku miejscach i składać od największego do najmniejszego kółka. Na środku przycisnąć mocno palcem, żeby kółka się zlepiły. Dla pewności można posmarować białkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Można w środek włożyć konfiturę. Ja udekorowałam skórką pomarańczową.