Róże karnawałowe

3 lutego 2010,
dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

50 dag mąki tortowej
6 żółtek
6 łyżek śmietany
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu lub spirytusu
2 kostki smalcu lub olej
cukier puder do posypania

Wszystko razem zagnieść, jak ciasto za gęste dodać więcej śmietany. Odstawić na 1 ½  godziny. Następnie znów gnieść aż się ukażą pęcherzyki. Rozwałkować placki jak najcieniej.
Wycinać kółka szklanką, literatką i kieliszkiem. Ponacinać kółka w kilku miejscach i składać od największego do najmniejszego kółka. Na środku przycisnąć mocno palcem, żeby kółka się zlepiły. Dla pewności można posmarować białkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Można w środek włożyć konfiturę. Ja udekorowałam skórką pomarańczową.

file1265230445



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.