Eko sałatka z sałaty i tuńczyka

30 października 2012, dodał: zapala221
Artykuł zewnętrzny
  • mała główka kruchej sałaty (około 50 dag)
  • 2 średniej wielkości pomidory (najlepiej z działki)
  • 2 jajka
  • 8 dag groszku (najlepiej ten działkowy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (210 ml)
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka koperku (najlepiej z działki)
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji (najlepiej z działki)
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 30 ml soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier (szczypta)

Jajka ugotować na twardo (przestudzić).  Sałatę oczyścić, opłukać i  porwać na części. Pomidory umyć, pokroić. Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki układamy w misce warstwowo: sałata, kukurydza, tuńczyk, groszek, pomidory, jajka, koperek i pietruszka do dekoracji. Sałatkę każdy miesza sobie dopiero po nałożeniu na talerz.

Tak jak pisałam przy skłądnikach prawie wszystko jest z moich zbiorów działkowych. Jest to bardzo zdrowa i bardzo eko przekąska i danie w sam raz na kolację czy podane z rybą lub mięsem.

file1351620288



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...