Wegetariańska zupa pomidorowa
Będziecie potrzebować:
- przecier pomidorowy/pomidory w kartoniku Pudliszki*
- 3 duże pomidory
- 3/4 szklanki kefiru (użyłam Krasnystaw)
- szklanka wody
- suszone zioła prowansalskie
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól, pieprz
- kasza kuskus lub chleb na grzanki, oliwa, wrzątek, masło, suszony granulowany czosnek
Wykonanie:
1) Do dużego garnka wlewamy przecier/pomidory w kartoniku. Dolewamy szklankę wody i chwilkę (5 minut) podgotowujemy na średnim ogniu.
2) Pomidory sparzamy, kroimy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do przecieru i na wolnym ogniu gotujemy aby nieco zmiękły. Dosypujemy ok. 3 łyżeczek bazylii, ziół prowansalskich, 3 szczypty soli, 3 szczypty pieprzu.
3) 3/4 szklanki kefiru ”zaprawiamy” zupą wlewając do niego kilka łyżek.** Wlewamy do całości. Ściągamy z kuchenki i dokładnie blenderujemy (miksujemy na krem).
4) Dopiero teraz dosypujemy oregano (2-3 łyżeczki) i doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy
5) Jeśli przygotowujemy do zupy kuskus, to zalewamy go wrzątkiem nieco ponad poziom kaszy, a gdy wchłonie dodajemy nieco oliwy. Podajemy z zupą.
Jeśli grzanki, to kroimy chleb w kostkę 1×1 cm, wrzucamy na patelnię z łyżką masła, posypujemy suszonym czosnkiem i przypiekamy na chrupko. Podajemy osobno – każdy dosypie sobie chrupiących grzanek, a nie będzie jadł rozmiękłych w zupie :)
* w ostateczności (!!!) mały koncentrat pomidorowy
** jeśli delikatnie się zwarzy, zrobią się grudki – nie przejmujcie się – blender sobie z tym poradzi
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita