Muffiny z otrębami i żurawiną na jogurcie kozim
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 łyżki rozpuszczonej margaryny
100 ml otrąb granulowanych ze śliwkami
100 ml otrąb żytnich
100 ml otrąb owsianych
100 ml musli owocowego z rodzynkami
100 ml mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
120 ml jogurtu naturalnego koziego
suszona żurawina
srebrne kulki do dekoracji
pisaki cukrowe
W rondelku rozpuścić margarynę, ostudzić, dodać 120 ml jogurtu naturalnego koziego, wbić 1 jajko i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Wymieszać wszystkie suche składniki: 3 rodzaje otrąb, mąkę,musli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy. Mokre składniki z rondelka przelać do suchych, wymieszać dokładnie łyżką. Nałożyć do 6 silikonowych foremek na muffinki, wcisnąć w ciasto żurawinę.
Piec ok 25 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.
Ostudzone muffinki wyciągamy z foremek, robimy kleksy cukrowymi pisakami,do których przyklejamy srebrne kulki ozdobne.