Noworoczna zapiekanka

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Idealna po sylwestrowej zabawie

150 g suchego pełnoziarnistego makaronu (pióra)

1 kostka rosołowa bulion drobiowy

1 łyżeczka oliwy z oliwek

300 g mięsa z pieczonego kurczaka

50 g chudej cienkiej kiełbasy

2 jajka

1 mała pomarańcza (ok. 70g)

150 g oscypka

Sos:

75 g cebuli

500 g pomidorów

3 łyżki śmietany 18%

2 duże ząbki czosnku

2 mini – kostki Knorra – bazylia

1 łyżeczka wegety

½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy, wycinamy szypułki, obieramy ze skóry. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wegety, szklimy na wolnym ogniu. W tym czasie miksujemy pomidory. Dodajemy je do zeszklonej cebuli i dusimy do odparowania płynu. Dodajemy kostki bazyliowe i pieprz. Pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Makaron gotujemy al dente w wodzie z kostką drobiową i oliwą. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Kiełbasę kroimy z drobną ostkę, mięso kurczaka siekamy, jajka kroimy w plastry, pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, następnie każdą cząstkę kroimy na 3 części,  oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie żaroodporne (o poj. 3 l) smarujemy dokładnie oliwą. Układamy warstwami: 1/3 makaronu, kiełbasę, 1/2 pomarańczy, 1 jajko, 1/3 sosu, ¼ oscypka, następnie 1/3 makaronu, mięso z kurczaka, ½ pomarańczy, jajko, 1/3 sosu i ¼ oscypka. Na wierzchu układamy pozostały makaron, polewamy go resztą sosu i posypujemy startym oscypkiem.

Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.

Smacznego!

file1264853088