Sałatka z żurawiną i serem pleśniowym

7 lipca 2020, dodał: Doren
Artykuł zewnętrzny

Żurawina, choć niepozorna i wciąż mało popularna, zyskuje coraz więcej uznania wśród smakoszy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Dla szukających jednocześnie smacznych i zdrowych dodatków, żurawina powinna być wyborem nr. 1!

salatka1

 

 

Przygotowanie tego zdrowego, rodzinnego dania na wakacyjne spotkania przy stole, zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste. Oto przepis:

Składniki:

– sałata lodowa

– pomidory

– ser pleśniowy (np. Lazur)

– żurawina suszona

– orzechy ziemne

– sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie sprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.

Smacznego!