Pomidorowa z pierożkami Tortelini

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomidorowa z pierożkami Tortelini

Najczęściej podajemy zupę pomidorową z ryżem lub makaronem . Ja dla odmiany podaję ją często z pierożkami Tortelini .

 

Czas : 1, 5 godziny

Składniki :
½ kurczaka ( lub ½ kg porcji rosołowej + 30 dag wołowiny rosołowej )
2 marchewki
1 pietruszka
½ małego selera
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 mały przecier pomidorowy
1,5 litra wody
60 sztuk pierożków Tortelini z mięsem
2 łyżki usiekanej natki pietruszki .

Umyć i podzielić na kawałki mięso. Dodać obrane warzywa i przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . W tym czasie ugotować pierożki ( jakieś 8 minut od zagotowania wody ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać rozrobiony w odrobinie wywaru przecier. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować . Na talerzu ułożyć pierożki , zalać gorącą zupą i posypać natką pietruszki .

Jeśli ktoś nie przepada za kupnym Tortelini można zrobić uszka z mięsem z gotowania wywaru.
A jeśli mięso i jarzyny nie zostaną użyte na uszka to po obraniu mięsa od kości można je zmielić razem z warzywami z gotowania i użyć jako farsz do pierogów, krokietów czy naleśników .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺