Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wiedzieć, że jedząc te smaczne owoce, dbamy również o swoje zdrowie.
- Śliwki wspomagają pracę układu pokarmowego. Zawierają one dużo błonnika, który działa jak miotełka i usuwa resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Są skuteczną bronią w walce z zaparciami. Jedząc je regularnie przeciwdziałamy także rozwojowi raka jelita grubego.
- Oprócz tego śliwki obniżają wchłanianie cholesterolu przez nasz organizm, w związku z czym zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych.
- Zawarta w nich witamina B sprawia, że śliwki korzystnie wpływają na układ nerwowy i mają działanie uspokajające.
- Ze względu na zawartość potasu polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie.
- Warto również wspomnieć o właściwościach śliwek wpływających na naszą urodę. Zawarta w nich witamina K uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, dlatego polecane są osobom o cerze naczynkowej
zobacz również:
- Ciasta ze śliwkami – przepisy
- Przepisy naszych czytelników ze śliwkami
- Kurczak ze śliwkami
- Pieczony schab ze śliwkami
- Soczewica ze śliwkami