Danie ze śliwkami – przepisy

19 września 2012, dodał: LogoEwa
Artykuł zewnętrzny

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wiedzieć, że jedząc te smaczne owoce, dbamy również o swoje zdrowie.

  • Śliwki wspomagają pracę układu pokarmowego. Zawierają one dużo błonnika, który działa jak miotełka i usuwa resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Są skuteczną bronią w walce z zaparciami. Jedząc je regularnie przeciwdziałamy także rozwojowi raka jelita grubego.
  • Oprócz tego śliwki obniżają wchłanianie cholesterolu przez nasz organizm, w związku z czym zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych.
  • Zawarta w nich witamina B sprawia, że śliwki korzystnie wpływają na układ nerwowy i mają działanie uspokajające.
  • Ze względu na zawartość potasu polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie.
  • Warto również wspomnieć o właściwościach śliwek wpływających na naszą urodę. Zawarta w nich witamina K uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, dlatego polecane są osobom o cerze naczynkowej

zobacz również:

  1. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  2. Przepisy naszych czytelników ze śliwkami
  3. Kurczak ze śliwkami
  4. Pieczony schab ze śliwkami
  5. Soczewica ze śliwkami




FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...