Danie ze śliwkami – przepisy

19 września 2012, dodał: LogoEwa
Artykuł zewnętrzny

Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Warto wiedzieć, że jedząc te smaczne owoce, dbamy również o swoje zdrowie.

  • Śliwki wspomagają pracę układu pokarmowego. Zawierają one dużo błonnika, który działa jak miotełka i usuwa resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Są skuteczną bronią w walce z zaparciami. Jedząc je regularnie przeciwdziałamy także rozwojowi raka jelita grubego.
  • Oprócz tego śliwki obniżają wchłanianie cholesterolu przez nasz organizm, w związku z czym zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych.
  • Zawarta w nich witamina B sprawia, że śliwki korzystnie wpływają na układ nerwowy i mają działanie uspokajające.
  • Ze względu na zawartość potasu polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie.
  • Warto również wspomnieć o właściwościach śliwek wpływających na naszą urodę. Zawarta w nich witamina K uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, dlatego polecane są osobom o cerze naczynkowej

zobacz również:

  1. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  2. Przepisy naszych czytelników ze śliwkami
  3. Kurczak ze śliwkami
  4. Pieczony schab ze śliwkami
  5. Soczewica ze śliwkami