Kurczak ze śliwkami

10 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 2 filety z piersi z kurczaka
– 2 cebule
– 20 dag suszonych śliwek bez pestek
– sok z cytryny
– maka
– sól, pieprz
– oliwa
– szklanka białego, wytrawnego wina
– 4 łyżki płynnego miodu

Śliwki moczymy w winie wymieszanym z miodem. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, wykładamy na spód połowę posiekanej cebuli.Umyte i obsuszone filety kroimy w poprzek włókien w zgrabne paski, kropimy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut do lodówki. Potem oprószamy mąką i kładziemy na gorący olej, obrumieniamy, układamy na warstwie cebuli, polewamy tłuszczem, w którym smażyło się mięso. Całość zalewamy winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypujemy pozostałą cebulą, zapiekamy pod przykryciem w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut.Podajemy z sałatą vinegret oraz ryżem.



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...