Duszone roladki z kurczaka z rozmarynem w sosie szafranowym
Roladki: 3 filety z kurczaka, 6 plastrów sera, rozmaryn, sól, pieprz.
Filety z kurczaka podzielić na 2 części. Kotlety lekko rozbić, każdego oprószyć z obu stron solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć po plasterku sera. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką. Duży garnek do połowy zalać wodą, dodać łyżkę rozmarynu, zagotować. Ustawić garnek do gotowania na parze, położyć roladki i dusić na średnim ogniu ok. 35 min, często obracając mięso.
Sos: 2 cebule, łyżka masła, 1/2 szkl. białego wytrwanego wina, łyżeczka musztardy, 1/2 szkl. śmietany 12%, szczypta szafranu, szczypta cukru, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki.
Cebule posiekać, zeszklić na maśle. Dodać wino i musztardę, doprawić wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać. Dodać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżeczkami sosu. Chwilkę pogotować na małym ogniu.
Roladki są bardzo zdrowe oraz przesiąknięte wspaniałym smakiem i aromatem rozmarynu.