Pieczony łosoś w bazyliowej skorupce

2 marca 2018, dodał: Myszka
Artykuł zewnętrzny

Składniki ( dla jednej osoby):

  • dzwonko łososia
  • plasterek masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół papryczki peperonni
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki bazylii + 1 łyżeczka
  • 2 małe lub 1 duży ząbki czosnku

+ focaccia z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Przygotowanie:

  1. Do moździerza wkładam : posiekaną papryczkę, sok z cytryny, sól, pieprz cytrynowy, posiekany czosnek, bazylię ( 2 łyżeczki) oraz plaster masła. Wszystko dokładnie „ugniatam” i mieszam.
  2. Łososia myję, osuszam, kładę na foli aluminiowej, nakładam na niego powstałą pastę z dwóch stron i polewam pozostałym w moździerzu sokiem oraz posypuję 1 łyżeczką bazylii.
  3. Folię składam tak by powstała „zamknięta koperta” i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę 20 minut.
  4. Focaccię kroję w paski i gdy łosoś pieczę się 15 – 18 minut wkładam ją do piekarnika celem podgrzania .

Smacznego :)

file1344503018



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz