Drożdżówki z jagodami
Składniki:
1 kg mąki
6 dag drożdży
200 ml mleka
3 żółtka jaj
1 całe jajko
0,5 szklanki cukru
12,5 dag margaryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego do ciast
2- 2,5 szklanki jagód
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewam do miski. Drożdże wkruszam do miseczki( dość wysokiej), zalewam letnim mlekiem, dodaję 2 łyżki cukru i odstawiam do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczam i studzę. Jajko i żółtka miksuję z cukrem i esencją. Do mąki dodaję masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto dodając sól, na koniec dodaję margarynę. Po wyrobieniu odstawiam aż wyrośnie, wyrabiam drugi raz i znów odstawiam. Następnie odrywam kawałeczki, formuję placuszki, nakładam na nie jagody, formuję bułeczki i układam je na blaszce. Odstawiam do wyrośnięcia. Później smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.