Filety z flądry na pieczarkach

24 stycznia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Chrupiące filety z fladry – szybka , smaczna rybka.

Czas : 20 minut

Składniki :

2 nieduże filety z flądry

Sok z 1/4 limonki

sól

pieprz mielony

mąka

olej

2 łyżki masła

8 średnich pieczarek

Filet lekko osolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z limonki ( lub ½ cytryny ) i zostawić w lodówce na 30 minut.

Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła.

Rybę oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano. Gdy ryba jest już usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem . Chwilę dosmażyć na małym gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek.

Podawać rybę ułożoną na warstwie pieczarek ( odsączonych z tłuszczu ) .Dodatkowo podać kawałki limonki lub cytryny do skrapiania ryby .

Jako dodatek podaję albo frytki albo ziemniaki puree ( takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze smażenia ryby ) + surówka z kiszonej kapusty .

file1264369983