Faszerowane papryki wg Babcigramolki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Bardzo lubię faszerowane warzywa wszelkiego rodzaju. A papryki należą do najbardziej cenionych na naszym stole. Co prawda najczęściej robię je w sezonie , ale teraz kiedy można je dostać przez cały rok nie ma co czekać .
Czas : 1 godzina

Składniki

  • 6 średnich papryk
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • maggi w płynie
  • ok. 1 litra wody
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego

Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , natkę . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić farszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by papryki szczelnie zapełniały dno. Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Dodać kostkę bulionową i gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Zagęścić sos mąką . Wlać śmietankę . Jeśli trzeba to sos doprawić do smaku. Delikatnie umieścić papryki powrotem w sosie i ogrzać.
Podawać w sosie same, z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi.





FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...