Sernik „Malinowy Król”

1 lipca 2012, dodał: Sukkub
Artykuł zewnętrzny

Na targach królują truskawki, czereśnie i pierwsze jagody.. a ja dziś znalazłam przepiękne, dorodne i słodkie maliny! ;)

Składniki:

250 g świeżych malin
1 kg serka z prawdziwą wanilią
300 g kruchych ciastek
1 opakowanie żelatyny
4 łyżeczki Konfitury z malin
2 galaretki malinowe
kolorowa posypka
550 ml wrzątku

Przygotowanie:

Na dnie okrągłej tortownicy z odpinanym dnem układamy z ciastek równą warstwę.

Do miski przekładamy serek waniliowy, dodajemy malinową konfiturę i rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku żelatynę. Miksujemy łącząc dokładnie wszystkie składniki. Powstałą masę przelewamy na ciastka.

Na wierzchu serka układamy maliny – ja układałam na około, ale równie dobrze można je fantazyjnie rozrzucić. ;) Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godzinki.

Po dwóch godzinach od wstawienia ciasta do lodówki, obie galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i pozostawiamy do ostygnięcia.

Po trzech godzinach wyciągamy sernik, wolnym strumieniem przelewamy ostudzoną galaretkę i wstawiamy na kolejne dwie godziny do chłodni.

Jeśli zabierzemy się za to przed południem – wieczorem, przy herbacie będziemy mogli cieszyć się malinowym smakiem lata. ;)

Przepis pochodzi z mojego autorskiego bloga: podniebiennepieszczoty.blox.pl

file1341129671