Szybki gulasz warzywny
doskonały na lekką kolację, można zjeść ze świeżą bułką albo z ryżem
składniki:
- 1 nieduża cukinia
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1/2 papryczki chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- 2 pomidory + ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego 30%
- 1-2 łyżki świeżych listków bazylii
- do smaku: sól, odrobina cukru, pieprz mielony
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 4-5 łyżek oleju
sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę lub paski. Chili i czosnek posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinii nie obierać, jeśli jest starsza – usunąć łyżką watowaty środek z pestkami a resztę pokroić w półplasterki. Zieleninę posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chili, smażyć aż cebula się zeszkli, dodać paprykę, czosnek i lubczyk, jeszcze chwilę smażyć. Kiedy papryka odrobinę zmięknie dodać pomidory, ew. koncentrat oraz cukinię, podlać niewielką ilością wody – potrawa ma być gęsta – i dusić nie więcej jak 5 min., tylko tyle żeby cukinia nie była surowa. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i na koniec dosypać zieleninę. Cały urok tego, bardzo szybkiego do przygotowania, dania polega na tym, że warzywa nie mogą być rozgotowane i musimy czuć je „pod zębem” a duża ilość ziół nadaje piękny aromat.