Czy warto jeść lody?

29 czerwca 2012, dodał: _Lena_
Artykuł zewnętrzny

Zdrowe czy nie ?

Z racji tego, że lody są robione przede wszystkim z mleka, zawierają sporą ilość białka i łatwo przyswajalnego wapnia. Wapń jest składnikiem strukturalnym kości i szkliwa. Z kolei białko to materiał budulcowy wszystkich tkanek organizmu. Oba składniki są niezbędne do życia i  prawidłowego funkcjonowania.


Łakocie i witaminy?


Może to brzmieć dziwnie, ale lody jako produkty mleczne zawierają także pewną ilość bardzo potrzebnych nam witamin, takich jak: A, E, D, B2 oraz K.

Witamina A odpowiedzialna jest za produkcję szkliwa i prawidłowy wzrost uzębienia, wspomaga też pracę wątroby oraz dobrze wpływa na skórę, włosy, paznokcie i wzrok. Brak tej witaminy w organizmie może m. in. doprowadzić do zaburzeń wzrostu, zmęczenia i zmniejszyć odporność na zakażenia.

Witamina E ma dobry wpływ na mięśnie, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka oraz na choroby związane z układem krwionośnym. Niedobór tej witaminy może spowodować niedokrwistość, niegojenie się ran, a nawet bezpłodność. Witamina D chroni przed zapaleniami skóry oraz wpływa na odpowiedni poziom cukru. Jej niedobór prowadzi u osób dorosłych do osteoporozy. Witamina B2 to przede wszystkim gwarant zdrowego wzroku, natomiast witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi.


Na co uważać?


Lody jednak to nie tylko białko, wapń i witaminy, ale także cukier, tłuszcz, a co za tym idzie – kalorie. Wszystkie te elementy spożywane w  nadmiarze mogą okazać się szkodliwe. Niektóre osoby są uczulone na pewne składniki mleka. Cukrzycy także muszą, jeśli nie odmówić sobie tej przyjemności, to na pewno ją ograniczyć. Tłuszcz to jedna z głównych przyczyn powstawania otyłości, dlatego jeśli chcemy trzymać linię, powinniśmy zwracać uwagę na zawartość tłuszczu w lodach. Najlepiej kupować takie, które są produkowane z odtłuszczonego mleka.

Co do szkodliwości tego zimnego przysmaku na gardło, zdania lekarzy są podzielone. Niektórzy specjaliści medycyny wręcz zalecają jedzenie lodów, szczególnie po operacji wycinania migdałków. Z drugiej strony jedzenie lodów w dużej ilości powoduje szok termiczny dla organizmu, co prowadzi do ogólnego osłabienia odporności i w efekcie choroby. Zatem warto jest zachować umiar.


Lody a odchudzanie
Istnieje pewien mit, jakoby lody sprzyjały odchudzaniu, z racji tego, iż żołądek, aby je strawić i ogrzać, potrzebuje zużyć pewną ilość kalorii. To brzmi pozornie logicznie, lecz jest niestety nieprawdziwe. Gdyby tak było, mielibyśmy same lodowe diety odchudzające. Nie należy jednak się przejmować, ponieważ jeśli ograniczy się do spożycia niewielkiej ilości lodów w ciągu dnia, można mieć pewność, że nie wpłynie to znacząco na sylwetkę.

Zobacz również:

  1. Letnie desery owocowe – przepisy
  2. Desery z zielonej herbaty – przepisy
  3. Kokosowe drinki i orzeźwiające napoje: przepisy
  4. Owocowe sorbety na lato – różne przepisy