Zupa owocowa z kluskami
Składniki:
Zupa: 60 dag owoców (np. maliny, porzeczki, wiśnie, jagody – najlepiej użyć mieszanki) + 10dag cukru + łyżka mąki ziemniaczanej
Kluski: 10 dag mąki + 10 dag białego sera + jajko + 2 łyżki cukru + kilka łyżek kwaśnej śmietany.
Owoce myjemy, obieramy z szypułek, gotujemy w 1.5 litra wody. Gdy zmiękną, zdejmujemy rondel z ognia, przecieramy owoce przez sito. Dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, całość zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy dolać jeszcze trochę wody. Po wystygnięciu wkładamy zupę do lodówki. Przygotowujemy kluseczki: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je na posypaną mąką blat. Formujemy niewielkie wałeczki o średnicy ok 1-1.5cm i kroimy je na malutkie kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut. Gotowe odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się zahartowały i nie posklejały. Zupę wyjmujemy z lodówki. Do każdej porcji dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany i kluseczki.
Danie zrobi się ok 30 minut.