Zupa owocowa z kluskami

25 czerwca 2012, dodał: Marta91
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Zupa: 60 dag owoców (np. maliny, porzeczki, wiśnie, jagody – najlepiej użyć mieszanki) + 10dag cukru + łyżka mąki ziemniaczanej

Kluski: 10 dag mąki + 10 dag białego sera + jajko + 2 łyżki cukru + kilka łyżek kwaśnej śmietany.

Owoce myjemy, obieramy z szypułek, gotujemy w 1.5 litra wody. Gdy zmiękną, zdejmujemy rondel z ognia, przecieramy owoce przez sito. Dodajemy do nich cukier i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, całość zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za gęsta, możemy dolać jeszcze trochę wody. Po wystygnięciu wkładamy zupę do lodówki. Przygotowujemy kluseczki: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy je na posypaną mąką blat. Formujemy niewielkie wałeczki o średnicy ok 1-1.5cm i kroimy je na malutkie kluski. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy kilka minut. Gotowe odcedzamy i przelewamy zimną wodą, by się zahartowały i nie posklejały. Zupę wyjmujemy z lodówki. Do każdej porcji dodajemy łyżeczkę kwaśnej śmietany i kluseczki.

Danie zrobi się ok 30 minut.

file1340657164



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...