Pyszne przepisy na truskawkowe lody
Sezon na truskawki jeszcze trwa. Te słodkie, pachnące i cieszące oczy owoce można podawać na wiele sposobów. Dzisiaj chcemy zachęcić Was do samodzielnego przygotowania lodów, których głównym składnikiem będą właśnie truskawki.
Śmietankowo-truskawkowe niebo
Oto banalnie prosta propozycja, którą z pewnością każda z Was przygotuje w domowym zaciszu. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności, odpowiedniej maszyny, a lista składników jest przyjemnie krótka.
Składniki:
- 350g świeżych truskawek
- 125ml śmietanki słodkiej 30%
- 2 łyżki trzcinowego cukru
Umyte, pozbawione szypułek truskawki wkładamy do zamrażalnika na całą noc. Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy owoce oraz cukier. Miksujemy blenderem na gładką masę.
Lody przekładamy do ozdobnych pucharków i od razu podajemy do spożycia.
Lody dla dbających o figurę
Alternatywą dla kalorycznej, ale pysznej śmietany, będzie jogurt naturalny lub typu greckiego. Dzięki niemu uzyskamy smaczną przekąskę, którą możemy się zajadać bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- 250 g truskawek,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 300 g jogurtu naturalnego,
- około 7 plastikowych kubeczków po danonkach oraz patyczków
Dzielimy na połowę truskawki, jogurt i cukier. Pierwszą miarkę składników dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przelewamy do kubeczków do połowy ich wysokości i lekko mrozimy. Gdy lody stężeją wkładamy do środka patyczek. W osobnej misce miksujemy jajko wraz z pozostałą częścią cukru, na koniec dodajemy jogurt. Dopiero, gdy uzyskamy puszystą masę wsypujemy resztę truskawek. Tak uzyskaną jaśniejszą warstwę dolewamy do kubeczków i zamrażamy. Lody łatwiej będzie nam wyciągnąć z pojemniczków, gdy przez krótki czas ogrzejemy je w dłoniach.
Lodowa babka
Z poniższego przepisu możemy przygotować orzeźwiający koktajl, który po zamrożeniu sprawdzi się również jako pięknie podane lody podczas domowego przyjęcia.
Składniki:
- 1,5 szklanki truskawek
- 1 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- odrobina kawy rozpuszczalnej lub mielonej (na czubek małego noża)
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiej miski i dokładnie miksujemy. Płynną masę przelewamy do ozdobnej foremki i mrozimy przez kilka godzin.
Trochę inny sorbet
Jeśli do wymienionego wyżej przepisu dodamy spód sorbetowy uzyskamy efektowny deser, który podbije serca wszystkich łasuchów.
Składniki:
Sorbet:
- 400g dużych truskawek
- szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
- cukier ok. 40g
- 1,5 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka amaretto
Do rondelka wlewamy cukier oraz sok z pomarańczy, doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia przezroczystych kryształków. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Truskawki mielimy blenderem na aksamitną masę, którą również umieszczamy w lodówce. Schłodzone składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy likierem oraz sokiem z limonki. Wlewamy do foremki i zostawiamy w zamrażalniku na całą noc, co jakiś czas kilkukrotnie mieszając.
Bezglutenowe lody
Nie zawierają w swym składzie mleka. Można je przyrządzić wykorzystując thermomix lub posiłkując się zwykłym blenderem.
Składniki:
0,5 kg truskawek
150 g cukru pudru
1 białko
Umyte owoce wkładamy do zamrażalki. Po kilku godzinach miksujemy je z cukrem. Masę przelewamy do thermomixa, dodajemy białko i jeszcze przez 3 minuty ubijamy. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję lody wkładamy do lodówki przynajmniej na całą noc.
Odchudzona truskawkowa przyjemność
Takich lodów na pewno jeszcze nie próbowałyście. Chociaż ich przygotowanie zajmuje trochę czasu naprawdę warto się troszkę pomęczyć, by uzyskać zaskakująco pyszny poczęstunek.
Składniki na 8 porcji:
- 1kg truskawek
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- formy do lodów na patyku
Umyte truskawki miksujemy blenderem w wysokiej misce. Wodę wraz z cukrem gotujemy przynajmniej przez 3 minuty. Następnie wlewamy ją do truskawkowej masy. Całość dokładnie łączymy i wstawiamy do zamrażalki na co najmniej 8 godzin.
zobacz również:
Szybki i prosty przepis na lody
Szybkie lody z bananów!
Domowe lody – przepisy krok po kroku
Płonące lody z owocami