Płonące lody z owocami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
6 kulek lodów waniliowych
6 kulek lodów owocowych
2 kiwi
po łyżce miękkich owoców
-maliny
-truskawki
poziomki
jagody
winogrona
szklanka śmietany kremówki + 1 fix śmietanowy
6 kostek cukru w kostce
6 kawałków suchego wafla (andrut) 2 x większego od kostki cukru
6 łyżeczek spirytusu
do 6 pucharków układamy kulki lodów, posypujemy miękkimi owocami, na nich formujemy zgrabny ,,kopczyk,, z ubitej śmietany z fixem. Otaczamy go plasterkami kiwi i bananów, na czubku śmietanowego kopczyka kładziemy suchy wafel a na nim nasączoną w spirytusie kostkę cukru ,na krótko przed podaniem deseru zapalamy cukrowe kostki, najpiękniejszy efekt wieczorem!
fot: redakcja