Sos jogurtowy z ziołami i chili

19 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszny dodatek do pieczonych albo smażonych warzyw

składniki:

ok. 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego
0,5 strączka papryczki chili – można dodać mniej lub więcej w/g uznania
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 ząbki czosnku
do smaku: sól i pieprz mielony kolorowy

sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę albo drobno posiekać. Jogurt wlać do miseczki, dodać czosnek, chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Odstawić na min. 30 min. do lodówki. Podawać schłodzony do pieczonych albo smażonych warzyw albo jako dip do przekąsek.

file1263910049



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....